TYGODNIOWE MENU: 20 – 24 marca
20.03.2023- Poniedziałek
I Śniadanie- płatki śniadaniowe na mleku(250ml) chleb mieszany(30g) z masłem(5g) twarożek z ogórkiem zielonym(30g) pomidory,rzodkiewka(50/50/50/50g) herbata z cytryną(150ml)
Klementynka(100ml) ,woda
Obiad- ryż na rosole(250ml) indyk gotowany w jarzynach w sosie śmietanowym(60g) sałatka z ogórka kiszonego, papryki czerwone i jabłka z oliwką(100g) kompot(150ml)
Podwieczorek- budyń czekoladowy(150ml) jabłko(100g), chrupki(20g)
*kursywą oznaczono produkty alergenne: gluten mleko masło ser żółty jajka śmietana seler kakao.
Informacja żywieniowa o 1 porcji posiłku
Wartość energetyczna 1101kcal
Białko 42,60g
Tłuszcze 38,50g
Węglowodany 164,50g
Z przyczyn niezależnych od Placówki mogą nastąpić zmiany w jadłospisie.
21.03.2023- Wtorek
I Śniadanie- płatki jęczmienne na mleku(250ml) chleb mieszany(30g) z masłem(5g) szynka naturalna(20g) sałata zielona, ogórek kiszony ,rzodkiewka ,pomidor (50/50/50g) herbata z cytryną
Gruszka(100g) ,woda
Obiad- zupa kalafiorowa z makaronem literki(250ml) kasza jęczmienna(40g) zraziki drobiowe w sosie własnym(60g) buraczki na ciepło(100g) kompot(150ml)
Podwieczorek- pishinger(45g) lemoniada(150ml) 1/2 kiwi
*kursywą oznaczono produkty alergenne: gluten mleko masło ser żółty jajka śmietana seler kakao.
Informacja żywieniowa o 1 porcji posiłku
Wartość energetyczna 1125kcal
Białko 46,58g
Tłuszcze 36,89g
Węglowodany 170,63g
Z przyczyn niezależnych od Placówki mogą nastąpić zmiany w jadłospisie.
22.03.2023- Środa
I Śniadanie- płatki jaglane na mleku(250ml) chleb mieszany(30g) z masłem(5g) szynka(20g) sałata zielona, rzodkiewka, pomidor,ogórek zielony(50/50/50g) herbata owocowa(150ml)
Banan(100g), woda
Obiad- zupa solferino z ziemniakami(250ml) ,makaron ze serem białym polany sosem jogurtowo-owocowym(200g) kompot(150ml)
Podwieczorek- chleb mieszany(30g) z masłem(5g) pasta mięsna z warzywami(30g) ogórek kiszony,papryka czerwona(50/50g) herbata z cytryną (150ml)
*kursywą oznaczono produkty alergenne: gluten mleko masło ser żółty jajka śmietana seler kakao.
Informacja żywieniowa o 1 porcji posiłku
Wartość energetyczna 1085kcal
Białko 43,70g
Tłuszcze 33,54g
Węglowodany 175,80g
Z przyczyn niezależnych od Placówki mogą nastąpić zmiany w jadłospisie.
23.03.2023- Czwartek
I Śniadanie- płatki owsiane na mleku(250ml) chleb mieszany(30g) z masłem(5g) szynka (20g) sałata zielona, rzodkiewka,ogórek kiszony ,papryka czerwona (50/50/50g) herbata z cytryną(150ml)
Jabłka(100g) ,woda
Obiad- zupa ogórkowa z ryżem zabielana śmietaną(250ml) ziemniaki(150g) gulasz drobiowy(60g) kapusta czerwona z jabłkiem i oliwką(100g) kompot(150ml)
Podwieczorek- kisiel wiśniowy(150ml) gruszka(100g) chrupki(20g)
*kursywą oznaczono produkty alergenne: gluten mleko masło ser żółty jajka śmietana seler kakao.
Informacja żywieniowa o 1 porcji posiłku
Wartość energetyczna 1047kcal
Białko 36,10g
Tłuszcze 35,60g
Węglowodany 145,85
Z przyczyn niezależnych od Placówki mogą nastąpić zmiany w jadłospisie.
24.03.2023- Piątek
I Śniadanie- kasza manna na mleku(250ml) chleb mieszany(30g) z masłem(5g) pasta jajeczna ze szczypiorkiem(25g) rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony(50/50/50g) herbata malinowa(150ml)
Mix owocowo-warzywny(100g), woda
Obiad- krupnik z kaszą jęczmienną zabielany śmietaną(250ml) ziemniaki(150g) Miruna w panierce(60g) kapusta kiszona z jabłkiem,marchewką i oliwką(100g) kompot(150ml)
Podwieczorek- Actimel(100g) ,1/2 kiwi,chrupki(20g)
*kursywą oznaczono produkty alergenne: gluten mleko masło ser żółty jajka śmietana seler kakao.
Informacja żywieniowa o 1 porcji posiłku
Wartość energetyczna 1129kcal
Białko 44,70g
Tłuszcze 27,46g
Węglowodany 177,70g
Z przyczyn niezależnych od Placówki mogą nastąpić zmiany w jadłospisie.